Jednu kefírovou houbu, prosím...
Probiotický mléčný kefír aneb Jak jsme znovu objevili „kefírku“
Probiotický mléčný kefír, který vzniká díky kefírové houbě, známe s manželem už od dob studií na vejšce.
Tehdy nám ta malá bílá zrníčka připomínající miniaturní „květáčky“ darovala spolužačka Janča. Každý den jsme si z nich poctivě připravovali kefír, ale jakmile přišla práce, starosti a běžný dospělácký život, nějak se na něj zapomnělo.
Letos se nám však začala ozývat imunita – a tak jsme si na kefírku zase vzpomněli. Vzniklý kefír je totiž bohatý na probiotika, která prospívají střevní mikroflóře, podporují trávení a pomáhají i našemu imunitnímu systému. A tak jsme se k němu s chutí vrátili.
Jak kefírová houba funguje?
Kefírová houba přeměňuje mléko na kefír tím, že se živí laktózou a při tom vytváří probiotické bakterie, vitamíny (B, A, D, E) a minerály jako vápník, zinek nebo železo.
U nás doma to funguje jednoduše:
• kefírovou houbu vložíme do sklenice, zalijeme mlékem a necháme přes noc zrát na parapetu
• druhý den kefír přecedíme, vypijeme,
• „květáčky“ propláchneme ve vodě a celý proces opakujeme.
Jen je důležité používat nekovové pomůcky – tedy plastové síto, plastovou lžičku a skleněné nádoby.
A proč vám to vlastně píšu?
Kefírová houba se při fermentaci množí a každý týden jí máme zhruba jednou tolik. Už jsme obdarovali rodinu i známé… a tak nás napadlo, že bychom se rádi podělili i s vámi.
Pokud by měl někdo z našich zákazníků o kefírovou houbu zájem, rádi vám ji přibalíme k objednávce vytvořené na našich stránkách.
Stačí do poznámky v objednávce napsat heslo „HOUBA“.
Každý týden vybereme jednoho zákazníka, kterého kefírovou houbou potěšíme.




