Domácí smrkový sirup

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, jednoduchý a tradiční recept našich babiček.

 

Léčivé účinky smrkové pryskyřice dobře známe, objevte i léčivou sílu smrkových výhonků. Právě v této době, v průběhu května, můžete na větvích smrků najít mladé výhonky, které jsou skvělé pro přípravu sirupu. Naše rodina ho má moc ráda, má lahodnou chuť a děti ho pijí, i když nemají kašlík. Vydrží celý rok, v zimě ho oceníte na nachlazení a v létě se hodí k přípravě osvěžujícího nápoje.

                                             IMG_1223_web                                                                                                            

Co budete potřebovat:

- mladé smrkové výhonky (netrháme středový výhonek, abychom nebránili smrkům v růstu)

- bílý nebo třtinový cukr, jak komu vyhovuje.

                                                                                 IMG_1285_web

Postup:

Otrhané výhonky opláchněte studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Na dno čisté zavařovací sklenice postupně skládejte vrstvy smrkových výhonků a cukru, důkladně upěchujte. Poslední vrstvu bude tvořit cukr. Hrdlo sklenice uzavřete nebo zakryjte fólií a gumičkou.

Sklenici postavte na slunné, teplé místo a může začít proces uvolňování cenných látek ze smrkových výhonků. Louhování trvá 4-8 týdnů dokud se nerozpustí veškerý cukr. Následně přeceďte sirup do lahví přes jemné plátýnko a je hotovo. V lednici vydrží i rok.

Vyrazte do přírody a směle do toho. Budete mít radost z vlastní ruční práce, tak jako my. 

 

Za Smolenku 

Bára

 

 

IMG_1292_web                       IMG_1299_web                      IMG_1305

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení